Anonieme inzending: Mijn vriendin en ik hebben als fanatieke Natuurwerk-Ninja’s twee stukjes natuur geadopteerd. Dit om de verwaarlozing door de beheerders (door een verkeerde aanpak) terug te dringen.

In het duin, grenzend aan het bos, was een hoek van 20-30 meter zwaar besmet met honderden struikjes Am. vogelkers. Een handvol grotere struiken heeft er een paar jaar lang de omgeving met kersen volgescheten met een redelijk zeldzame windverspreiding (meestal door vogels).
Een handvol grote zaaddragende struiken waren bij de grond afgezaagd en liepen zonder gif weer vrolijk uit. Kortom, wortels kweken. Aan de zaailingen was niets gedaan en het perceeltje stond vol met kleine struikjes van knie tot heuphoogte.
In een paar sessies van een uur hebben wij alle kleine struiken gerooid met de spade. Dat ging redelijk makkelijk door de zandgrond en dunne humuslaag en was het soms lastig om door de graszoden heen te komen. De uitlopers van de grotere stobben zijn deels verwijderd en kaal gemaakt (blad ‘strippen’, maandelijks herhalen om de wortel uit te putten). Het stukje duin ziet er weer natuurlijk uit. Voor de beheerder rest een flinke stapel gerooide struiken.
Wortels kweken

Een paar kilometer verderop stond naast een fietspad ook veel vogelkers wat verborgen tussen een bosje zomereiken. Toevallig was dit pal op de grens tussen twee gemeenten.
- De eerste gemeente had (nog) niets gedaan, wat de behandeling gelukkig makkelijker maakte. De grotere bomen (van 5 t/m 15-20 jaar oud) zijn geringd en wat kleiner werk is gerooid.
- In het zuidelijke deel – van de andere gemeente – waren een aantal jaren geleden tientallen struiken bij de grond afgezaagd. De stobben waren niet met gif behandeld (prima), maar daardoor weer sterk uitgelopen. Door het plotselinge licht op de bodem, was een woud aan zaailingen opgekomen dat vervolgens nog een keer met de bosmaaier kort was gemaakt. Het gevolg was een groot aantal struiken met dikke wortels die weer uitgelopen waren met een woud aan takken (rozetten). Dit is geen bestrijding maar gewoon wortels kweken (door onbegrip).
De enige oplossing was om zoveel mogelijk stobben uit te spitten en de grootste uitlopers van een aantal zware stobben (van bomen van 10-15 jaar oud) te ringen. Dat kostte een paar uur werk en de nodige zweetdruppels maar het resultaat is een goed geslaagde sanering.
Beide delen vergen nog wel een paar uur nazorg in het najaar en de komende jaren, maar de verwaarloosde besmetting is in ieder geval effectief bestreden.
Als Natuurwerk-Ninja’s slaan wij graag toe zonder overleg, zoef-zoef, snel en onzichtbaar. Aan ambtenaren voor groen- en natuurbeheer is vaak moeilijk uit te leggen wat een betere (handmatige) aanpak is voor sommige natuur. Je krijgt dan al gauw te horen “wij weten wat het beste is” (aantoonbaar niet dus).
Werken in de natuur is gezond en veelal met een bevredigend resultaat. Wij zullen de toekomst met plezier de locaties van deze twee clusterfucks passeren.
De groeten van de Natuurwerk-Ninja’s.
Redactie: Zie het protocol van de bestrijding van de Am. vogelkers.