Natuurwerkuitrusting

Als je voor een grotere natuurorganisatie werkt, dan krijg je van je werkgever meestal werkkleding. Dat is doorgaans in bruikleen om belastingtechnische redenen. Meestal bestaat het pakket aan natuurwerkuitrusting uit: werkbroek of overall, bodywarmer, sweater, t-shirt of polo, pet, etc. Als je privé werkt, kan je zelf wat aanschaffen, want een oude spijkerbroek is niet altijd afdoende. Werkkleding via een bouwmarkt is meestal betaalbaar en goed geschikt voor natuurwerk. Het heeft versterkte kniestukken, zitvlak, boorden onderaan de pijpen, en extra zakken voor gereedschap.

Een brede riem door de lussen van je broek is sterk aan te raden. Nog beter is een webbing koppel (militair of politie) waar je de snoeizaag (foedraal) of zelfs een veldfles aan kan hangen. Waarom een riem?

  • het beschermt je buik (risico liesbreuk bij veel tillen en trekken)
  • het beschermt je rug (tegendruk)
  • om gereedschap aan te hangen
  • je broek zakt niet af; denk aan je collega’s, ‘moonen’ is niet netjes 🙂

Draag bij voorkeur een pet of hoed. Die beschermt je tegen de zon maar ook tegen uitstekende takken (hoofdwonden kunnen akelig bloeden). Een helm is ook aan te raden bij werken boven het hoofd of in de omgeving van aangedreven gereedschap (rondvliegend hout en plantendelen).

Handschoenen

Zonder werk- of tuinhandschoenen loop je kans op harde eeltplekken of ruwe huid. Je kan op den duur problemen krijgen met uitslag op de handpalmen, als je te vaak zonder handschoenen werkt. Daarom zijn goede werkhandschoenen essentieel onderdeel van de natuurwerkuitrusting.

  • grip op je gereedschap, ook een veiligheidsaspect
  • bescherming tegen ruwe bast bij het uittrekken van struiken en slepen met takken en stammen
  • bescherming tegen doornen (bramen, wilde roos, etc.); hiervoor moet je wel dikkere handschoenen dragen, al werken die meestal niet zo prettig, als je er gereedschap mee moet vasthouden (kan kramp in je handen geven).

Schoeisel

Wanneer je tijdens natuurwerk van de paden af bezig bent, dan is stevig schoeisel verstandig. De ervaring is, dat je makkelijk schoenen kapot loopt en wandelschoenen zijn doorgaans niet bestand tegen scherpe takken e.d. Werkschoenen die je in een bouwmarkt koopt zijn een betere optie. Ze hebben doorgaans versterkte neuzen, hielen en zolen.

Laarzen zijn prettig met name als het nat is of je aan de slootkant of in gras bezig bent. Versterkte laarzen (veiligheidsklasse S6) hebben dezelfde versterkingen als werkschoenen maar zijn vrij prijzig (boven de 50 euro). Ze lopen niet altijd even soepel, dus probeer ze even uit in de winkel).

Zie ook Natuurwerk Gereedschap en Persoonlijke Verzorging.