Mechanisch aangedreven gereedschap

Kettingzaag

Professionals en enkele vrijwilligers met de juiste papieren, werken met aangedreven gereedschap (gemotoriseerd) zoals kettingzaag en bosmaaier. Je herkend ze aan het reng-deng-deng van de tweetakjes als ze stationair lopen.

Je legt een boom snel om, maar pas op voor de veiligheid. Er komen jaarlijks ervaren motorzagers om door een enkel moment van onoplettendheid of een ’toevallige’ windvlaag. Met name het ‘lezen’ van de spanning in een boom – welke kant weg kan schieten bij het doorzagen – gaat nogal eens fout en daar vallen slachtoffers bij. Met honderden kilo’s hout is het beter om de risico’s zoveel mogelijk uit te sluiten!

De veiligheid is ook de reden waarom motorzagers volgens de ARBO richtlijnen niet alleen mogen werken. Er dient altijd iemand in de buurt te zijn om op te letten. Die moet o.a. passanten uit de buurt te houden en hulp kunnen verlenen als het toch fout gaat. Solo werken lijkt stoer maar is gewoon onverantwoord!

Zie o.a. ArboPortaal en Zelf Doen.

De Kettingzaag

Een kettngzaag bestaat uit een ketting met schakels zoals bij een fietsketting. Op de schakels zijn om-en-om messen bevestigd die als het ware hapjes uit het hout nemen. De ketting moet regelmatig gesmeerd worden om te voorkomen dat die vastloopt of teveel slijt.

De kettingzaag is er in ook een elektrische uitvoering. Als er geen stopcontact in de buurt is, dan is een generator een oplossing.

En hoe het niet moet!!!

De Bosmaaier

De bosmaaier het tweede soort aangedreven gereedschap en wordt ook wel een ‘motorzeis’ genoemd. Het is een soort zware onkruid maaier, zo’n ding met een draadje. Bosmaaiers werken soms ook met een draad voor onkruidbestrijding. Voor zwaarder werk zoals het omzagen van struiken tot een paar centimeter doorsnede worden ook messen van kunststof of metaal gebruikt.

Voor het gebruik van de bosmaaier is – net als bij de kettingzaag – een opleiding en certificaat nodig. Ook moet beschermende kleding gedragen worden en zijn gehoorbeschermers, een helm en een gezichtsmasker verplicht (ARBO).

Zie ook Natuurwerk Gereedschap