Wat doen natuurwerkers?

Wat doen natuurwerkers zoal aan activiteiten? Dat is enorm divers en per gebied ook weer heel verschillend. Het maakt uit of je in een park bezig bent met onderhoud, of in een min of meer natuurlijk bos.

Wel is enige kennis nodig om te voorkomen dat je de verkeerde boom omzaagt.
Zie kennis van voorkomende soorten (flora).

Beheer en Onderhoud

Natuur heeft toch geen onderhoud nodig? Dat klopt, als het helemaal ‘natuurlijk’ is. Helaas hebben we weinig of geen natuurlijke natuur meer over en gaat het vaak om geïsoleerde stukjes die af en toe wat hulp nodig hebben om ‘gezond’ te blijven.

Daarnaast maken veel mensen gebruik van de natuur voor recreatie. Dat vergt uiteraard onderhoud aan paden en andere voorzieningen. Zowel de toegang als de veiligheid spelen hierbij een rol, voor mensen maar ook voor kwetsbare soorten.

Voor Natuurwerkers is er een dankbare taak weggelegd in het onderhoud van natuurgebieden en parken. Dit betreft een groot aantal activiteiten, zie Wat is natuurwerk?

Staat een activiteit van jouw natuurwerkersgroep er niet bij, laat het ons weten.

Bestrijding exoten

Soorten die hier niet thuis horen kunnen onze biotopen sterk verstoren. De mens heeft per ongeluk – maar soms ook expres zonder besef van de consequenties – soorten ingebracht op plaatsen waar ze overlast veroorzaken. Vrijwilligers kunnen veel goed werk doen aan beheer en bestrijding van diverse exoten.

Een aantal soorten zijn ook gevaarlijk voor mensen. Van het sap kan je brandwonden oplopen en de haartjes kunnen problemen veroorzaken. In deze gevallen is bij bestrijding voorzichtigheid geboden!

Zie Exotische soorten voor lijsten van soorten (Flora) en protocollen voor beheer en bestrijding.