Waar vindt je Natuurwerk Locaties?

Waar kan je aan natuurwerk deelnemen? De vraag is eerder “Waar niet?”. Er zijn talloze natuurwerk locaties door het hele land.

Er zijn een aantal landelijke organisaties die veel werk hebben voor vrijwillige Natuurwerkers.

Daarnaast hebben ook veel Gemeentes programma’s om mensen in te zetten voor onderhoud aan groenvoorzieningen. Informeer bij je eigen gemeente (zie de Gemeentelijke websites).

Deelname aan de landelijke Natuurwerkdag in 2019

Er zijn door het hele land grotere en kleinere particuliere landgoederen waar natuurwerkers welkom zijn. Die zijn soms niet makkelijk te vinden. Een goede bron is de website van de Natuurwerkdag.nl waar een aantal van deze natuurwerk locaties zich hebben aangemeld (zie de optie Locaties linksboven op die website).

De jaarlijkse Natuurwerkdag zelf is uiteraard een mooie gelegenheid om kennis te maken met een natuurwerk locatie die je interessant lijkt. Daarbuiten ben je op de meeste locaties ook welkom. Neem het initiatief nemen om eens contact op te nemen.

Hieronder kan je op de kaart van Nederland zien welke organisaties en natuurwerkgroepen er allemaal actief zijn. Veel hé? Veel meer dan de meeste mensen denken.

Er zijn zelden ‘genoeg’ Natuurwerkers. Nieuwe helpende handen zijn hard nodig. En voor de echte fans van dit werk in de buitenlucht is elke dag een Natuurwerkdag!

Wie?

Jong of oud, sterk of wat minder vitaal, iedereen is welkom. Iedereen kan op zijn eigen manier en zijn eigen tempo bijdragen. Soms moet je wat moeite doen om een locatie en werkzaamheden vinden, maar laat je daar niet door weerhouden.

Vrouwelijke natuurwerkers zijn uiteraard geen natuurwerksters, ze heten gewoon natuurwerkers! Uiteraard houden veel vrouwen van werk in de tuin. Natuurwerk is ook voor hen een uitdaging. De spierkracht van de meeste mannen is wat groter. Daarom moeten vrouwen het werk soms wat slimmer aanpakken. Gelukkig is dat geen al te grote opgave, niet waar dames? En is er even een dommekracht nodig, dan is die meestal niet al te moeilijk te vinden.

Ook kinderen vinden het doorgaans heel leuk om in de natuur bezig te zijn. En jong geleerd is oud gedaan. Natuurwerk en kinderen, Yeah!

Natuurwerk en Scouting? Natuurlijk!