Waarom natuurwerk doen?

natuurlijke natuurwerkers :-)

Voor het onderhoud aan natuurgebieden (natuurwerk) hebben de diverse natuurorganisaties een doorgaans beperkte staf aan vaste krachten. Daarnaast is veel werk uitbesteed aan een leger groene aannemers. Die gaan vaak met mechanische bestrijding (van kettingzaag tot bulldozer) aan het werk. Dit kort enorm veel geld en ondanks intensieve fondsenwerving en steun van o.a. de Postcode loterij blijft er nog altijd veel werk liggen. Maar de professionals worden gelukkig geholpen door een nog groter leger aan vrijwillige natuurwerkers.

De vrijwilligers zijn bij vrijwel alle organisaties een zeer welkome aanvulling op de vaste staf. Het aantal vrijwilligers is doorgaans een veelvoud (10-100 keer meer) van de vaste staf. Daarom werken veel natuurwerkers ook in semi-autonome groepen met beperkte begeleiding, m.u.v. werkzaamheden waarbij deskundige begeleiding onmisbaar is.

Er zijn duizenden vrijwilliger natuurwerkers actief in Nederland. Op de landelijke natuurwerkdag, zoals in november van 2019, kwamen meer dan 14.000 mensen meehelpen op 563 locaties. Dat geeft zowel de behoefte aan helpende handen overduidelijk aan als het aanbod aan bereidwillige mensen.

Zie ook: