Persoonlijke verzorging

Neem tijdens natuurwerk altijd een paar zaken mee voor je persoonlijke verzorging:

  • iets te drinken (water, thee) in een thermos of bidon; werk maakt dorstig
  • snack: fruit, een boterham, energiereep (zonder suiker) of wat hartigs als je dat liever hebt
  • snoeizaag: opklapbaar of beter nog een zaag met een foedraal die je aan je riem kan hangen
  • rugzak voor je drinken snacks en gereedschap
  • zakdoek/tissues om het zweet van je hoofd en nek te vegen of als je een loopneus krijgt door de inspanning
  • zonnebrandcrème en een middel tegen insectenbeten (of verjaging zoals Otan)
  • een tekenpincet of -schuifje; een teek moet je niet uit trekken of te hard in knijpen, maar met een draaiende beweging verwijderen, zodat de kop niet blijft zitten (en ontsmetten). Zie WeekvandeTeek.nl.
  • een eerstehulptrommel(tje) of in ieder geval een paar pleisters en verbandgaas of een drukverband; iemand met EHBO in de groep is een goed idee (zorg dat je weet wie dit is, zodat je die direct kan waarschuwen als het nodig is)
  • een kaart van het gebied, op papier of in je telefoon
  • telefoon of GPS toestel indien nodig in grotere bospercelen

Drinken

Dopper drinkfles, de dop is als glas te gebruiken

Zorg ervoor dat je altijd iets te drinken bij je hebt. Op het moment dat je dorst voelt, heb je al te weinig gedronken. Om de 10-15 minuten een paar slokken is beter. Met name bij warm weer (tegen de 20 graden en daarboven) is het goed om tijdens een paar uur werk minstens een liter water te drinken.
Een dopper is handig voor in de achterzak maar een grotere bidon (in de rugzak) is bij warm weer geen overbodige luxe.

Gewoon schoon water is het beste of thee (ongezoet). Koffie, energie- en sportdrankjes hebben tot gevolg dat je inkakt op het moment dat de stimulans wegvalt. Frisdrank is lekker maar ook geen goed idee. Alcohol tijdens het werk is nog slechter, drink met mate na (goede) afloop als je dat wilt.

Een bidon/veldfles of een dopper (hervulbare drinkfles) hoor je eigenlijk altijd aan je riem of in je achterzak te hebben.

Pauzes

Neem om het half uur een korte pauze of minimaal elk uur. Als je bezweet bent, trek dan een jas aan, met name als het wat kouder is of als het waait. Je koelt sneller af dan je denkt. Even rust nemen is een verstandig onderdeel van je persoonlijke verzorging en een goed moment voor sociale contacten.

Een snack kan je wat energie geven, maar bij voorkeur geen dingen die stijf staan van de suiker. Fruit kan meestal geen kwaad. Een banaan geeft vulling en energie, citrusvruchten helpen goed tegen de dorst.

Zie ook Natuurwerk uitrusting.