Het gereedschap voor natuurwerk is meestal centraal of op de werklocatie(s) opgeslagen en wordt niet persoonlijk uitgereikt, uitzonderingen daargelaten.
Goed werk begint met goed gereedschap, maar je moet het wel goed gebruiken. Je zou zeggen, iedereen – zelfs met de spreekwoordelijke twee linkerhanden – is toch wel in staat om een spa, schop of zaag te gebruiken. Meestal houden beginnelingen zowaar de juiste kant van het gereedschap vast. Maar verantwoord gebruik is soms nog niet zo eenvoudig. Je kan ook de beste kwaliteit gereedschap op een verkeerde manier gebruiken. Daarbij maak je het jezelf moeilijk en is de kans op blessures altijd aanwezig, even los van het slopen van het gereedschap.
Bij voorbeeld…
Een veelgemaakte fout is duwen met een trekzaag. Die is ontworpen om er solo of met twee personen gebruik van te maken. De werkslag is naar je toe en niet van je af, zoals bij een timmermanszaag. Vandaar ook de naam ’trek’zaag! Door te duwen vervormd het blad (dun plaatstaal), waardoor de zaagsnede niet recht meer loopt. Je hoort mensen dan al snel roepen ‘de zaag is bot’, maar het is meestal een kwestie van onoordeelkundig gebruik.
Bij een spade is het gezegde ‘steken, niet breken’. Bij het uitspitten van een struik hebben veel mensen de neiging om de wortels er uit te willen wrikken. Daarbij gebruiken ze de spade als een breekijzer. Maar de steel is van hout en niet van smeedijzer. Die steel is bovendien gemaakt om in de lengte van de steel te belasten en niet haaks er op. En dus… ‘krak’.
Steek de wortels door en je kan de struik er meestal met 1 hand uittrekken. Soms is een paar minuten instructie voldoende om deskundige destructie te voorkomen.
Omgaan met natuurwerk gereedschap
Vandaar hieronder een aantal artikelen die omschrijven, hoe je met een aantal soorten gereedschap het beste om kan gaan. Waar je het voor kan gebruiken en alternatieve toepassingen. Vooral dat laatste kan verrassend veelzijdig zijn.
- Spade voor spitten
- Zagen voor hout
- Hakken met Bijlen
- Slag- en overig gereedschap
- Kettingzagen en Bosmaaiers
Voor een uitgebreid overzicht van natuurwerkgereedschap zie het Uitleengereedschap van ‘Zelf Doen’ (Zuid-Holland).