Landelijke Natuurwerkdag 2020 afgelast!

Helaas is door de aangescherpte corona maatregelen de Landelijke Natuurwerkdag voor dit jaar afgelast. Jammer vanwege het werk dat blijft liggen en de promotie van Natuurwerk op zich. En uiteraard zonde van alle voorbereidingen door de betrokken organisaties en de locatie begeleiders, evengoed hartelijk bedankt mensen voor jullie inzet!

Biodiversiteit

Biodiversiteit - natuurwerkdag 2020

Ook het belangrijke thema Biodiversiteit krijgt daardoor minder aandacht. Wat daarnaast ook komt te vervallen zijn het scholenprogramma Natuurklusdag voor basisscholen en het programma Nature Impact Days om jonge(re) mensen tussen 20 en 30 jaar (en vooral samen met hun kinderen!) warm te maken voor leuke klussen in de natuur. Maar hopelijk is er extra animo als het volgend jaar – eventueel in aangepaste vorm – weer mogelijk is.

Kleine werkgroepen

OK, grote groepen kunnen om veiligheidsredenen niet. Maar kleinere werkgroepen, zoals families, zijn wel haalbaar. Denk zelf eens na wat je als gezin of familie kan doen los van de landelijke Natuurwerkdag. Met regelmatig een uurtje werk hier of daar lever je ook een belangrijke bijdrage.

De grotere organisaties zijn doorgaans geen voorstander van individueel werk, maar kleinere organisaties en particulieren grondeigenaren hebben daar meestal geen problemen mee. Bij de landelijke organisaties zijn er aandachtspunten zoals een verzekering, aansprakelijkheid en controle op het werk zoals het gebruik van gereedschap. Bij particulieren kan je over dat soort onderwerpen goede afspraken maken.

Conditie opbouwen

Natuurwerkdag -  samen met de trekzaag werken
Beugelzaag of Trekzaag, goed samenwerken

Een hele dag werken in de natuur is mooi, maar ook vrij zwaar voor mensen die daarnaast weinig buitenwerk doen. Zelfs voor getrainde sportmensen valt natuurwerk niet altijd mee, omdat je er spiergroepen en gewrichten op een andere manier aanspreekt. Dan kan je beter je conditie langzaam opbouwen net zoals bij serieus sporten.

Het gereedschap dat je gebruikt is ook niet voor iedereen alledaags. Een paar scheppen aarde of een takje doorzagen of knippen is niet zo’n probleem. Maar doe je dat een paar uur achter elkaar zonder voorbereiding, dan begint je lijf te protesteren en denk je de volgende dag… “ik moet volgend jaar maar eens ernstig nadenken over deelname”. Aauuu!

Regelmatig naar buiten

De oplossing is om het werk te verdelen v.w.b. groepen en in de tijd. In klein verband, of zelfs individueel, werken in de natuur mag geen probleem zijn. Om afstand te houden is er meestal ook meer dan voldoende ruimte.

Door het werk te verdelen in de tijd, bv. een uur per week of 1-2 keer een uur of 2 in de maand, spreid je het werk en bouw je bovendien geleidelijk je conditie op. Soms is natuurwerk topsport, maar of je het nu voluit of wat gematigder aanpakt, het is gezonder en goedkoper dan de sportschool!

Daarnaast kan je door regelmatig actief te zijn nog meer je betrokkenheid bij het welzijn van de natuur tonen i.p.v. op één dag in het jaar. Heel veel locaties hebben een vaste ploeg mensen en kunnen meestal best een paar helpende handen gebruiken. Het is een verplichting, maar vaak is er voldoende flexibiliteit om te passen bij jouw lifestyle.

Plaatselijke initiatieven

Sommige gemeenten ondersteunen graag de inzet van burgers.

  • De Exotenbrigade in Zeist (de naam alleen al is ‘exotisch’).
  • Het gemeentelijk adoptiegroen in Teylingen, waarmee gemeenten en burgers samen stukken groenvoorziening onderhouden.
  • Ook in je eigen tuin kan je een bescheiden bijdrage leveren voor het klimaat door een paar tegels of stenen in je tuin) te vervangen door beplanting.
  • Of je wordt een Natuurwerk ninja!

Ongetwijfeld zijn er ook andere initiatieven in jouw eigen woonplaats. Informeer bij je gemeente of vraag om steun bij een wethouder, belast met toezicht op groenvoorzieningen (niet noodzakelijk van Groenlinks, mag ook GroenRechts of -Midden zijn).

Kortom, er zijn kansen genoeg om van elke dag een natuurwerkdag te maken.

Heb je ideeën of goede voorbeelden? Laat het het ons weten zodat ze met anderen gedeeld kunnen worden!

Natuurwerkers.nl
Van elke dag kan je een natuurwerkdag maken!

Plaats een reactie