Natuurwerk guerrilla’s en ninja’s

Deze column begon met de werktitel “Weer één zomereik gered”, maar allengs kwam er het één en ander bij. Zo gaat dat soms, als je zaken in een context wil plaatsen. De intentie blijft, natuurwerk kan altijd en overal.

Tijdens het uitlaten van de hond viel het me regelmatig op dat in een bosje vlakbij mijn huis (op gemeentegrond) een Am. vogelkers vlak langs de stam van een zomereik van een meter of 6-7 hoog groeide. Dat kan de doodsteek voor de eik betekenen, als de vogelkers met zijn uitbundige blad al het licht wegneemt. Nu kan je zoiets melden bij de gemeente, maar met alle bezuinigingen kan je een snelle oplossing gevoegelijk wel vergeten. Dus besloot ik er zelf maar eens wat aan te doen.

Aan de slag

Gewapend met spa en snoeizaag kwam ik aan bij de eik om al snel tot de conclusie te komen dat de situatie ernstiger was dan ik dacht. Het blad van de boom had tot nu toe de werkelijke omvang van de problemen verhuld. Naast de vogelkers van een meter of 5 stonden er nog paar kleinere vogelkersen en 15 tot 20 zaailingen van de Am. eik onder de takken van de zomereik. Bovendien groeide er een bos klimop om de stam en stond er ook een beukje van een meter hoog bijna tegen de stam van de zomereik.

Enfin, hakken maar! Eerst de zaailingen wegspitten, wat bij de Am. eik lastig is, want die vormt direct een penwortel die je zo diep mogelijk moet doorsteken. De zaailingen van de Am. vogelkers waren geen probleem en de grote vogelkers was snel geringd. Daarna de klimop eraf gezaagd en getrokken en de beuk gerooid. Schoon! De eik heeft weer volop de kans om oud te worden. Wel moet ik de besmette plek af en toe in de gaten blijven houden. Alle bedreigers hebben een grote kans om terug te komen door andere struiken en bomen in de omgeving.

Nagenieten

Van zo´n klusje krijg je het even lekker warm, maar het goede gevoel dat je overhoudt na zo´n actie duurt een stuk langer. Zo’n subversieve actie op gemeentegrond brengt elke keer weer een positieve herinnering naar boven, als je langs de plek loopt. Vandaar ook de titel ‘guerrilla natuurwerk’ want het is een beetje een overvaltactiek. De term is niet nieuw, want die wordt al jaren gebruikt voor bv. “Guerrilla gardening”. Daarbij duiken groenfanaten plotseling op om illegaal wat planten neer te zetten op een grijs stukje stad. Zo fleuren ze de troosteloze omgeving wat op. Wat mij betreft een stukje zinvol geweld!

Soortgelijke acties onderneem ik wanneer het me uitkomt, maar dan natuurlijk qua natuurwerk en niet met plantjes. Als er maanden of jaren een boom over een hek ligt die niet opgeruimd wordt, dan begint het bij mij te kriebelen en kom ik (uiteindelijk) in actie. Als een ‘natuurwerk ninja’ sla ik dan onverwacht toe met gepast gereedschap en uiteraard zonder overleg met de grondeigenaar. Die laatste is wat mij betreft te belazerd om er iets aan te doen en dan moet je niet beleefd gaan vragen of jij het voor hem mag doen. Gewoon Doen! Je maakt niets kapot maar verbetert de omgeving.

Actie!

Dus allemaal een baret of hoofddoek op en met tuingereedschap stiekem aan het werk? Nee hoor, iedereen moet voor zichzelf weten of hij/zij er zin in heeft. En het hoeft niet (altijd) stiekem. Als zich de gelegenheid voordoet om met iemand in gesprek te komen die het onderhoud zelf niet kan uitvoeren, dan moet je zo’n kans niet laten liggen. Ook kan je klein beginnen door bv. een afgewaaide tak eens zelf van het grasveld te halen en niet op de hovenier van de gemeente te wachten. Wanneer een tak over een pad in de weg hangt bij regen, dan neem je toch een keer een kleine snoeischaar mee!
Als je de smaak te pakken hebt, dan kan je ook samen met anderen (kleine) projecten aanpakken die je interessant lijken.

Meestal krijg je geen enkele reactie uit de omgeving, maar soms hoor je iemand veel later opmerken “Kijk, ze hebben die boom eindelijk opgeruimd” of zoiets. Dan gniffel ik stilletjes en geniet van een klein stukje erkenning van de stiekeme actie, al zit ik daar niet op te wachten. Welke boskabouter daar aan het werk geweest is, gaat ze niets aan. Ik heb er plezier van elke keer dat ik er langs kom en dat is genoeg beloning.

Veel plezier met je eigen natuur-ninja projecten.

Plaats een reactie