Sport is jezelf uitdagen om beter te presteren, doelen te stellen en te bereiken. Teamsport zet je aan om je eigen ego (even) opzij te zetten. En het is een gelegenheid voor sociale contacten. Sport lijkt verrassend veel op… Natuurwerk.
Werken in de natuur is fysiek bezig zijn in de natuur, je verzet je zinnen even en je zet samen met anderen een mooi resultaat neer. Mensen hebben de natuur nodig voor ontspanning en natuurgebieden hebben een helpende hand nodig. Vrijwillig natuurwerk is een onmisbare bijdrage naast de inzet van vaste krachten. Met je persoonlijke inzet geef je de natuur en de maatschappij wat terug.
Een beter leven met natuurbeleving
Onthaasten in de natuur is goed voor je lichaam en voor je geest. In onze kunstmatige leefomgeving – werk en privé – krijgen wij ‘vierkante ogen’ van alle rechte vlakken en hoeken om ons heen. Planten in je omgeving helpen zeker, ronde brillenglazen helaas niet.
Tijd doorbrengen in de natuur is goed voor onze mentale gesteldheid, het brengt rust voor overgestimuleerde hersenen en afleiding voor jagende gedachten. Zintuigen worden gestimuleerd op een natuurlijke manier, alleen al onze ogen zijn anders actief dan binnenshuis.
Het begrip Forest bathing, beschrijft een weldadige onderdompeling in de natuur. Een regelmatig verblijf in de natuur is goed voor je immuunsysteem, je krijgt je noodzakelijke dosis zonlicht en je beweegt. De natuur is ook een perfecte plaats om mindfulness te beoefenen, ontspannen observeren en ‘Zijn’ in plaats van ‘Doen’. Het brengt voortrazende gedachten tot rust en maakt je op een andere manier bewust van de wereld om je heen. Probeer dat gevoel opnieuw op te roepen als je weer thuis bent.
Niet voor niets zijn parken en natuurgebieden enorm populair door het gedwongen binnenblijven en thuiswerken tijdens de pandemie. Zie ook natuurbeleving.
Er is verder weinig ander (veilig) vertier waarbij je toch afstand kan houden en de natuurgebieden trekken dan ook veel mensen. Soms zelfs teveel.
Werken in en aan de natuur
Een bijzondere vorm van natuurbeleving is werken in de natuur aan het broodnodige onderhoud ervan. Natuurwerk is een perfecte combinatie van fysiek inspannen en mentaal ontspannen. Bovendien is het ook nog een heel zinvolle activiteit met goede sociale contacten.
Natuurwerk is een uitdaging van je individuele capaciteiten, hoewel niet gemeten aan absolute prestaties. Het is geen competitie maar een individuele bijdrage aan een gezamenlijke inspanning. Door teamwerk komt een resultaat tot stand waar je tevreden en trots op kan en mag zijn. Samen lever je topprestaties. Of je het nu voluit of wat gematigder aanpakt, het is gezonder en goedkoper dan de sportschool!
Afgezien van de fysiek en mentale voordelen, hebben vrijwilligersgroepen ook een aanzienlijke sociale functie. De onderlinge contacten zijn gezellig. Vaak even koffie leuten voor je aan de slag gaat, praten tijdens het werk of een korte drinkpauze, en niet zelden blijven er een paar mensen hangen voor de ‘cooling down’. Je leert elkaar op een aparte manier kennen en waarderen. De gezamenlijke inspanning aan zinvolle doelen geeft betrokkenheid en motivatie.
Kennis van de natuur is geen voorwaarde. Het helpt wel als je bv. een eik en een beuk uit elkaar kan houden, maar zo niet, dan leer je ook dat in de praktijk, en veel meer als je daarvoor interesse krijgt.
Leeftijd of geslacht spelen geen rol, je doet het samen en als bepaalde handelingen te zwaar zijn om alleen te doen, dan zijn er altijd wel collega’s te vinden om de klus samen te klaren.
Natuurwerk is belangrijk voor mensen
De moderne mens zit teveel stil en artsen schrijven steeds vaker bewegingstherapie voor bij allerlei problemen die voortkomen uit inactiviteit. De meeste mensen weten inmiddels wel dat bewegen goed voor ze is en in de buitenlucht bewegen is nog beter.
Vrijwel iedereen kan natuurwerk doen binnen de beperkingen van de persoonlijke conditie en bewegingsvrijheid. Spierballen helpen uiteraard, maar niet op een macho manier. Meehelpen is belangrijker dan uitsloven.
Natuurwerk is wel vrijwillig maar niet vrijblijvend. Regelmatige inzet wordt op prijs gesteld, meestal een aantal dagdelen per maand (afhankelijk van de organisatie waarvoor je werkt).
Helaas hebben vele actieve natuurwerkers hun ‘inspannende ontspanning’ de afgelopen winter grotendeels gemist door de Covid-beperkingen. Maar zodra de vaccinaties regelmatig contact toelaten, mogen de natuurwerkers weer de mouwen opstropen.
Wordt jij ook natuurwerk-sporter?
Het bovenstaande geeft veel argumenten om natuurwerk te gaan doen! Samen met vrienden en kennissen, met kinderen of jeugdgroepen. Probeer het uit tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag in november. Maar het is nog beter om een paar keer per maand actief te zijn bij diverse organisaties of op privé landgoederen.
Als je denkt “ik ben geen sporter”, dan laat je een mooie kans liggen op werk dat goed voor je is, dat zinvol is en leuke contacten oplevert. Bovendien kan vrijwel iedereen bijdragen binnen de eigen mogelijkheden.
Met dank aan alle Natuurwerkers.
Topwerk door sportieve mensen! Topsport!