Bomen van de sloop gered in Sassenheim

Woensdag 26 januari heeft een 30-tal vrijwilligers meer dan 5.000 bomen gered voordat ze in de container van de sloper kwamen. Op een verlaten tennispark aan de Gladiolenstraat in Sassenheim werden zaailingen en kleine bomen gerooid door medewerkers van Akzo-Nobel (teambuilding) en lokale vrijwilligers. De week ervoor was al een begin gemaakt met de ruiming samen met een wethouder die het project van harte steunde en graag een vervolg elders in Teylingen ziet.

Het terrein lag al jaren braak zonder dat het gesaneerd was. De kunststof stripppen die de courts aangaven zaten nog in het gravel en de scharnierende palen om de netten te spannen stonden er nog. Daartussen tierden de zaailingen welig.

De kracht van de natuur is indrukwekkend. Je zou denken dat de gravel van een tennisbaan niet de meest ideale voedingsbodem is. Maar het zaad van de Elzen die naast de banen staan hadden geen keus. Ze moesten groeien waar ze vielen. En hoe… op de schijnbare onvruchtbare grond stonden er soms meer dan 25 per vierkante meter. Ze varieerden van kniehoog tot boven de 2 meter.

Op de meeste plaatsen waren de boompjes redelijk makkelijk uit te trekken omdat ze oppervlakkige wortels hadden. Maar langs de lijn van de tennisnetten zat ook puin en split in de grond en moest af en toe de spade eraan te pas komen. Met kruiwagens werden de gerooide bomen afgevoerd naar de parkeerplaats waar ze met een aanhanger naar de Hub afgevoerd werden.

De leiding van het project was in handen van Franke van der Laan, een bevlogen ecoloog die zijn ziel en zaligheid legt in zijn Stichting MeerGroen. Hij reist het land af om projecten voor het verplanten van bomen op te starten en te begeleiden. De Elzen zijn voor hem zijn ‘meisjes’ (Elsjes).

Resultaat

Maar wat doe je zo snel met 5.000 geredde bomen? Die gaan naar de lokale Hub (BomenBank) waar ze vaak eerst in de sloot worden gezet om de wortels nat te houden. Daarna worden ze ingekuild tot er plantdagen zijn op terreinen waar de diverse soorten goed kunnen gedijen.

Als je de elzen een meter uit elkaar zet vorm je een haag van 5 kilometer. Met 2 meter ertussen om de bomen ruimte te geven is het een lint van 10 kilometer! Maar daarvoor moeten wel ‘even’ een paar duizend gaten gegraven worden. Weliswaar haalt een 20% van de verplante bomen het niet, maar een rij van 4 of 8 km is evengoed de moeite waard.

Wie een gat graaft voor een ander valt er (hopelijk) zelf in.
Wie een gat graaft voor een boom, schept een betere wereld voor de volgende generaties.

Uiteindelijk zijn de elzen uit Sassem (zoals de inboorlingen het noemen) een druppel op de gloeiende (klimaat)plaat, amper een half procent van de doelstelling van 1 miljoen verplante bomen. Maar elke plant telt, elk promille telt en boom voor boom komen we tot de 1 miljoen. En in de komende jaren met meer lokale groepen die herplantingsprojecten begeleiden, kan de teller nog veel verder oplopen. Net als SpaceX mikt MeerGroen/MeerBomen op de sterren, vooruit met PlantX!

Nog hogere doelen

In het blad ‘Meer Bomen NU’ Magazine schrijf Frans Timmermans “Tussen nu en 2030 moeten er drie miljard bomen bijkomen in Europa om de natuur te herstellen, steden te verkoelen, vogels en insecten een thuis te bieden, meer CO₂ op te kunnen nemen, en om de strijd met klimaatverandering aan te gaan”.

Kortom, nog heel veel gaten graven… Wie helpt mee!?
Meld je aan op MeerBomenu.Nu!


MeerBomen.NU is een project van de Stichting MeerGroen en [Caring Farmers(https://caringfarmers.nl) (Samen op weg naar natuurinclusieve kringlooplandbouw).

Plaats een reactie