Hemelboom (Ailanthus altissima)

Hemelboom (Ailanthus altissima)

De hemelboom (Tree of heaven) is een invasieve soort uit China en werd in midden- en zuid-Europa aangeplant als een decoratieve schaduwsoort o.a. door gemeenten. De hoogte kan oplopen tot ongeveer 25 m.

Het is een invasieve soort door de snelle groei (tot 4 meter per jaar) en verspreiding (grote zaadproductie die zelfs afvoeren kan verstoppen). De verspreiding gebeurt zowel door middel van zaden als via worteluitlopers, waardoor hij sterk kan concurreren
met inheemse soorten. Weliswaar is de soort tweehuizig (aparte vrouwelijke en mannelijke bomen) waardoor de uitzaaiing beperkt kan zijn zolang (!) een geslacht selectief is geplant.

De hemelboom scheidt zogenaamde allelopatische stoffen af die de groei van andere planten en insecten kunnen verstoren. Ook kunnen de bomen bestrating opdrukken en beschadigen.

Contact met het sap van de hemelboom kan een ontsteking van de huid veroorzaken. Langdurige blootstelling leidt in uitzonderlijke gevallen tot een ontsteking van het hartspierweefsel (Bron: GroenePioniers.be).

De plant is in Nederland en in België al wijd verspreid.
Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Hemelboom

De soort komt sinds 2019 Unielijst van invasieve exoten. Handel in de plant is verboden en men wil voorkomen dat al aanwezige bomen zaad verspreiden. Kap is geen optie omdat de wortels sterk uitlopen en geheel uitgegraven moeten worden wat bij grotere exemplaren een probleem is.

Protocol bestrijding Hemelboom

  1. Het ringen van de zaaddragers en het uitspitten van zaailingen (niet de uitlopers van wortels) en kleinere struiken.
  2. Het afslaan van de uitlopers onder de ring, aan het einde van het groeiseizoen en herhalen in de zomer van het jaar erop, zo nodig vaker.
  3. Jaarlijks de zaailingen verwijderen om zodanig de zaadbank uit te putten. Dit kost 2-3 jaar maar is bij elke controle steeds minder werk.

Gelezen:
“Omdat de boom na kappen of snoeien gewoon weer opnieuw uitloopt op de oude stronk of de wortels, kunnen stoepen of gevels ontzet raken. Daarnaast is hemelboom steeds vaker in middenbermen van snelwegen te vinden. Daar wordt hemelboom jaarlijks gekapt, maar groeit ieder jaar weer uit met metershoge takken.” Bron: natuurtijdschriften.nl/pub/629667
Daarom is ringen een goede oplossing!