Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica)

Volgens de unie-lijst van de NWA heet deze exotische soort de “Gestekelde duizendknoop”. In feite worden drie soorten en een aantal kruisingen herkend, maar in de volksmond heeft men het vaak over de ‘Japanse’ Duizendknoop.

Deze plant is heel moeilijk stuk te krijgen omdat zelfs kleine delen van de stengels en wortels kunnen uitgroeien tot nieuwe planten. Daarom is het zaak om bij verwijdering en maaien extra op te letten dat er niets achterblijft of bij transport verloren raakt.

De woekering is zo agressief dat de plant zelfs door asfalt, funderingen en bruggenhoofden groeit. In Engeland lijkt de situatie nog nijpender. Japanse duizendknoop groei er soms huizen in. Daardoor verstrekken banken geen hypotheek meer als de plant in de tuin staat,

De plant komt op allerlei plaatsen voor. Vaak is inzet van een graafmachine nodig om de bodem in lagen af te graven om geen wortels te missen.

Verbranding van het afval is nodig of compostering op een speciale manier. Uiteraard zijn hieraan aanzienlijke kosten verbonden.

De inzet van vrijwilligers is welkom.

Protocol bestrijding Duizendknoop

Duizendknoop

Op de website BestrijdingDuizendknoop.nl beslaat het protocol meer dan 10 informatiebladen voor verschillende fases, handelingen en locaties. De essentie van de bestrijding is als volgt:

Gangbaar:

  1. Mechanisch afgraven tot 1 meter (in stappen van 30 cm met een ruime marge) of handmatig zorgvuldig afgraven (met een spitvork om de kans op het doorsnijden van wortels te verkleinen).
  2. De grond in gesloten containers afvoeren of in de grijze afval container deponeren.
  3. De uitgegraven grond goed afgedekt vervoeren en niet voor andere doeleinden gebruiken.
  4. Verwerking:
    1. Afvoeren naar een verbrandingsoven.
    2. Composteren gedurende 3 dagen bij minimaal 55 graden Celsius. Hiervoor is een gespecialiseerd compost bedrijf).
  5. De locatie het jaar er op handmatig controleren en resterende uitlopers voorzichtig uitgraven. Gebruik hiervoor bij voorkeur een riek of spitvork. Hiermee kan je vermijden dat je worteldelen afsnijdt die weer gaan uitlopen.

Alternatieven

  1. Naast de wortels injecteren met kokend water. Hierdoor worden de wortels kapotgekoot (zie de onderstaande video).
  2. De planten electrocuteren waardoor ze stuk voor stuk worden gekookt met 3000 tot 5000 volt (proeffase)
  3. Ozon naast de wortels injecteren en bovendien over de planten sproeien (proeffase), zie Tubantia en Vechtstromen.
  4. Het bevriezen van de wortels zoals toegepast door Tibach waarbij de biotoop grotendeels onaangetast blijft.
  5. Kleinere besmettingen afdekken met worteldoek en daarover zwart landbouwplastic. Hierdoor krijgen de planten geen licht meer en sterven af (toegepast bij o.a. dijken)
  6. Injecteren met Glyfosaat (Round Up),. Let op: voor concentraties boven de 20% moet ontheffing worden aangevraagd bij het Ctbg.
  7. Er is een experiment met een Japanse Bladvlo die de Duizendknoop verzwakt door het sap te drinken en eitjes in de stengels te leggen. Ook een schimmel uit Japan heeft potentie. Maar introductie van deze opties – die hier ook exoten zijn! – dient uiterst voorzichtig te gebeuren.
  8. Varkens lusten de soort ook, net als de reuzenberenklauw.
  9. Zelf opeten! Het is een rabarberachtige plant die best lekker smaakt. Zie recept.

In het nieuws

Voor gedetailleerde informatie zie BestrijdingDuizendknoop.nl