Ambrosia

Ambrosia  artemisiifolia
Ambrosia Artemisiifolia

Ambrosia (Ragweed), noemt men de ‘hooikoortsplant’. Mensen met hooikoortsklachten hebben er veel last van. Het stuifmeel van deze soort geeft bij hooikoortspatiënten een heftige reactie. Tevens is het een schadelijk onkruid in de akkerbouw.

De groei van ambrosiapollen in de lucht neem de laatste jaren steeds meer toe. Bovendien verspreiden de planten het in enorme hoeveelheden, wel een miljard sporen per plant per seizoen.

De late bloeiperiode van september tot oktober verlengt het traditionele hooikoortsseizoen met twee maanden.
De verspreiding is voornamelijk door de wind (sporen) en door vogels (vruchten).

Deze exoot kwam uit Noord-Amerika in Nederland via geïmporteerd hooi. Ook kwam het voor in vogelvoer (voor vogelvoederstations in de tuin) waarin soms zaden van ambrosia zitten.

Er zijn twee soorten, Ambrosia Artemisiifolia (common ragweed) en Ambrosia Trifida (giant ragweed). Zie ook de NVWA pagina over herkenning van de Ambrosia.

  • Artemisiifolia wordt tot 70 cm hoog. De fijnverdeelde en harige bladeren – twee tot driedelig geveerd – zijn 3-12 cm lang en er zitten kleine bruine of groen vruchten van 2-4 mm.
  • Tridida wordt tot 2 meter hoog maar kan tot 6 meter hoog worden in rijke en vochtige grond. De bladeren kunnen 25 cm lang en 20 cm breed worden, soms met lobben en soms met een gekartelde rand. De vruchten zitten aan lange uitlopers.

Ook de Zandambosia en de Driedelige ambrosia zijn invasieve exoten.

Protocol bestrijding

  • De plant herhaald uittrekken. Gebruik handschoenen i.v.m. mogelijk allergische reacties. en in plastic afvoeren. De zaadbank uitputten door de zaailingen – uiterlijk begin september stelselmatig te verwijderen.
  • Of maaien begin september met beschermende kleding.
  • Niet als groenafval afvoeren maar als restafval. Ook niet op de composthoop gooien.

Zie ook de Verspreidingsatlas voor Alsemabrosia, Driedelige ambrosia en Zandambrosia.
Tevens Pollentelling, Pollennieuws.nl, Waarneming.nl en Exotische soorten.